Cégünkről


A Derula Kft. 1994. február 1-én kezdte meg működését Szolnokon, az északi iparvidéken. A Derula Kft. megalakulása óta időben és jól ismeri fel a magyarországi adottságokat: így a nyárfához hasonlóan folyamatosan erősödik és növekszik: az európai piacon túl jelen van az unión kívüli, sőt a tengerentúli piacokon is.



A Derula Kft. szolnoki telephelyén 1994-ben kezdődött a hámozási minőségű nyárrönkökből készült furnérlapok gyártása és értékesítése, amelyet 2000-ben követett a rétegelt lemez is, amely, a furnérok összeragasztásából eredő faanyag legsikeresebb formája.

A Derula Kft. ma több, mint 320 fős munkavállalói létszámmal rendelkezik, gyártási tevékenységet 2 telephelyen végez:

- Szolnokon rétegelt lemez;
- Magyarszecsődön nyárfurnérlap, táblásított fenyőlemez és fenyő brikett

előállítása valósul meg.

A Derula Kft. jelenlegi fő tulajdonosa az IBL SpA 1952 óta van jelen a faipar területén. A társaság az elmúlt évtizedek alatt szilárd pozíciót szerzett magának a falemezek piacán, ma pedig már integrált logisztikai szolgáltatásokat is nyújt.



A Bonzano cégcsoport, amelynek tagja az IBL SpA és a Derula Kft. is, folyamatosan bővíti, fejleszti termelési egységeit, integrálja azokat a már meglévő gyártó rendszerébe, ezáltal válik nemzetközi szinten is meghatározó szereplőjévé a piacnak.

A Derula Kft. neve egyet jelent a legkülönfélébb alkalmazásokra szánt falemezekkel, a kibővített termékskálának köszönhetően termékeit változatos ügyfélkörnek értékesíti:
  • bútorgyártók
  • falemez és építőanyag viszonteladók
  • lakókocsi gyártók
  • kiállítási standok felállításával foglalkozó vállalatok
  • ajtógyártók
  • fa padlóburkoló elemek gyártói
  • hajóipari gyárak
  • csomagolóanyag előállítók.

Az erdőgazdálkodás és a faipar elválaszthatatlanok egymástól. A Derula Kft. befektetői köre az évszázados nyárfatermesztési hagyományok és kiváló termőhelyi lehetőségek ismeretében választotta Magyarországot; a helyben beszerezhető és termeszthető alapanyagra a nemes nyárra alapozva terveit. A Derula Kft. megalakulása óta folyamatos erőfeszítéseket tesz, hogy nyárfaültetvények létrehozásával és azok kezelésével alapanyag igényének jelentős részét és ezáltal teljes termelési ciklusát saját ellenőrzése alá vonja. A nyersanyag közvetlen ellenőrzésének köszönhetően a Derula Kft. ügyfelei számára garantált minőséget és kiszámítható szállítási határidőket biztosít.

A cég nyárfatelepítési programmal rendelkezik, amelynek keretében eddig is mintegy 2200 hektár területen hajtott végre nemesnyár telepítéseket, amelyeket intenzív kezelési módszerek alkalmazásával ápol - terveiben szerepel ezen területek folyamatos növelése.



 A 2008-ban alakult nemzetközi non-profit szervezet, a Pro Populus („A nyárfáért”) tevékenysége az európai nyárfa ágazatot érintő stratégiák kidolgozása, összehangolása és megvalósítása áll. A szervezet fő célkitűzései között szerepel a hatékony információcserére alapozva, a nyárfa, mint alapanyag stratégiai pozicionálása, valamint a nyár fafaj termesztési és felhasználási módjainak bemutatása, védelme és általános érdekképviselete.

Az Európai Parlament által is elismert szervezetnek 2013. májusában lett teljes jogú tagja a Derula Kft., ezzel hivatalosan is felkerült az európai nyárfa ágazat térképére. (további információ: www.pro-populus.eu)

 A Derula Kft. 2011. közepétől rendelkezik FSC® tanúsítvánnyal: az FSC® terméklánc minősítés ellenőrzi a faanyag átfutását a műveléstől kezdve, a feldolgozáson és a kereskedelmen keresztül az erdő és a végső felhasználó között.

Magyarországon egyedüliként a Derula Kft. rendelkezik a teljes (ültetésektől kiinduló és késztermék előállítást is magában foglaló) termékláncolatára érvényes FSC® minősítéssel.

A vállalat rendelkezik a kellő gondosság elvén alapuló dokumentációs rendszerrel (DDS – Due Diligence System) Erről kérésre összefoglalót küldünk. Kérjük forduljon ez ügyben Bontovics Marcellhez (marcell.bontovics@derula.hu)

A Derula Kft. monitoring tevékenységet végez területén az alábbiakra vonatkozóan: 

 
1-Műtrágyázás hatása a talaj- és vízminőségre. A monitoring során mintákat veszünk ültetvényeink talajából a műtrágyaszórás előtt és után. 
 
2-Minden év végén meghatározzuk a következő év fakitermeléssel érintett területét, valamint a beültetendő területek nagyságát. 
 
3- Havi rendszerességgel ellenőrizzük az ültetvényinket erdővédelmi szempontból. Észrevételeinket a formanyomtatványban rögzítjük.
 
4- Éves rendszerességgel végzünk az ültetvényekben folyónövedék mérést. Az öt évet betöltött állományokban mintaterületes kerületmérést végzünk minden augusztusban, ugyanazokon a fákon. 

A fenti tevékenységek eredményeiről kérésre összefoglalót küldünk. Forduljon ez ügyben Tarcza Zoltánhoz (zoltan.tarcza@derula.hu)



Környezettudatosság

Az éghajlat változását okozó, káros gázkibocsátásra visszavezethető, környezetünket érintő aktuális problémakörét tekintve az erdők, fás területek, faültetvények jótékony szerepe megkérdőjelezhetetlen.