11
 
Ki lakik odalent? Kit rejt a víz?

Termékeink

A Derula Kft. által gyártott rétegelt lemez belső rétegeit nemes-nyár faanyagából állítják elő, amelynek jellemzője az alacsony fajsúly, a nagy stabilitás és a könnyű megmunkálhatóság.

Köszöntjük a Derulánál

Cégünkről

A Derula Kft. megalakulása óta időben és jól ismeri fel a magyarországi adottságokat: így a nyárfához hasonlóan folyamatosan erősödik és növekszik: az európai piacon túl jelen van az unión kívüli, sőt a tengerentúli piacokon is.

Kapcsolat

Derula Gyártó és Kereskedelmi Kft. székhely és telephely:
5000 Szolnok, Újszászi út 11.
Tel/Fax: +36 56 / 427 201, 423 244
info@derula.hu
2
13
3

Ki lakik odalent? Kit rejt a víz?

MAR 01. 2016  nyomtatási kép


Ez a térkép fontos szerepet tölt be az elmúlt évek egyik sokat díjazott norvég könyvében, amely nemrég magyarul is megjelent. Morten Strøksnes Tengerkönyve azt meséli el, ahogy két férfi nekivág, hogy hagyományos eszközökkel kifogják az északi tengerek egyik legkülönlegesebb élőlényét, egy grönlandi cápát.

Nehéz lenne műfajilag pontosan belőni Strøksnes könyvét: az alapvetően egy horgászkaland leírásaként induló mű hamar letér erről az útról, hogy aztán a norvég hajózás történetétől a mélytengeri biológia alapjain át az északi népek folklórján keresztül bibliai és asztrofizikai sztorikig, a halfeldolgozás aprólékos részleteinek bemutatásaiig számtalan irányba elkalandozzon.

A történész végzettségű, újságíróként dolgozó Strøksnes cikázó szövege elsősorban egy mélyről jövő szerelmi vallomás a tengerekhez, melyben a Carta marina nem feltétlen tűnik központi fontosságú elemnek: valahol a 340 oldalas könyv közepefele jó, ha tíz oldal jut a térkép történetére, hogy utána valami egész mással folytatódjon a történetmesélés. De a Tengerkönyvet olvasva, miközben egymást érik az újabb és újabb beszámolók a tengeregek lenyűgöző élőlényeiről, illetve erősödik a felismerés, hogy milyen keveset tudunk még mindig erről a világról, a térkép szörnyalakjai oldalról oldalra jelentősebbé válnak.
 
14
9
8
22
10
12
15